Inte direkt en så fin bild... men för att vara min första spritsade tårta så är jag rätt nöjd!
Chokladbotten
Baserad på "tre-lika-delar"
1 glas med ägg (4 st)
1 glas med socker
1 glas med mjöl, kakao, bakpulver, potatismjöl
Hur det fungerar förklaras bra här och det var också där jag hittade receptet.
Vispa ägg och socker länge så är chansen att den blir riktigt hög stor!
Jag använde en ganska liten springform så den blev hög!
Jag använde en ganska liten springform så den blev hög!
Apelsinmousse
2 apelsiner
5 gelatinblad (jag tog ett extra jämfört med grundreceptet för att den inte skulle bli för lös. Det var nog dumt så här i efterhand...)
1/2 dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
Gör så här:
- Riv det yttersta skalet på apelsinen.
- Skala sedan och skär klyftorna i mindre bitar.
- Koka upp apelsinklyftorna och apelsinskalet med vattnet och sockret. Pressa mot kanten så allt innehåll från klyftorna töms.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Sila apelsinsörjan genom en finmaskig sil och pressa ut så mycket saft det går.
- Rör ner gelatinbladen i apelsinsaften och rör om tills de smälter.
- Vispa grädden tjock och rör ner den lätt svalnade apelsinsaften.
- Ställ in i kylen i några timmar.
Hittade receptet här men la till apelsinskal.
Vit chokladmousse
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 ägg
Gör så här:
- Smält chokladen.
- Vispa ägget med elvisp och rör ner chokladen.
- Vispa grädden kraftigt.
- Rör ihop grädden och chokladen.
- Låt stå i kylskåp ca 1 timme.
Hittade receptet här.
Dag 1
Gör tårtbotten. Vände den upp och ned så fort den kommer ut från ugnen så sjunker den inte ihop. Förvara i kyl så den svalnar ordentligt.
Dag 2
Dela tårtbotten i tre delar och spritsa apelsinmoussen emellan. Lättast är att ha formen med ena delen på botten (men alla kanter (även botten) täckta med plastfolie så fastnar inget på kanterna, och den är enklare att vända sedan. Det är lättast att göra upp och ned.
Lägg en botten-del längst ner. Spritsa på hälften av apelsinmoussen. Lägg på nästa tårtbottensdel och spritsa på resten av apelsinmoussen. Täck med plastfolie.
Dag 3
Täck tårtan med den vita chokladmoussen. Kan därefter ätas när som! Jag spritsade tårtan på förmiddagen och den åts på kvällen. Funkade galant!
Täck tårtan med den vita chokladmoussen. Kan därefter ätas när som! Jag spritsade tårtan på förmiddagen och den åts på kvällen. Funkade galant!
Gav den här tårtan till en kompis som fyllt år, men hade tyvärr inte chansen att provsmaka, men jag hoppas att den blev god iallafall! :D
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar